Tidlig modernisme

1950’erne

4. Maj Kollegiet på Frederiksberg

Bygherre: 4. Maj Fonden
Bygningens status: fredet
Projektstade: udført 2011-16
Arbejdsopgaver: Registrering og analyse af bygningernes historiske forhold, formulering af restaureringsprojekt.
Samarbejdspartnere: Strunge Jensen Rådgivende Ingeniører A/S

Restaurering af 4. maj kollegiet tegnet af Hans Hansen 1954. Hans Hansen er en radikal repræsentant for den polykrome funktionalisme i Danmark med sine muntert farvesatte bygninger og for sin legende og lidt usædvanlige brug af dekorative led i arkitekturen.

Ornamenter knytter sig primært til trappernes balustre, der indvendigt tegner et slynget bånd i de allieredes farver blå og rød og udvendig ved det udskårne rækværk på altanerne på sidefløjenes gavle med et 4 tal og et romertal V – altså 4. maj. Restaureringen blev nænsom med fokus på absolut nødvendige arbejder som nyt aluminiumstag, eftergang af vinduer og genskabelse af de oprindelige farver i mange rum.

© jens bertelsen og Bertelsen & Scheving Arkitekter – en del af Over Byen Arkitekter fra 2022

Centro Cultural Managua

Bygherre: Kulturministeriet i Nicaragua, Foreningen til støtte for kulturen i Nicaragua, Danida og Norad
Bygningens status: bevaringsværdig
Projektstade: 1988-94
Arbejdsopgaver: Registrering og analyse af bygningernes historiske forhold, formulering af renoveringsprojekt, detailprojektering, tilsyn på byggeplads, formulering af vedtægter for den nye kulturinstitution, projektledelse.
Samarbejdspartnere: Carl Bro Rådgivende Ingeniører A/S

Renovering af og ombygning af tidl. Gran Hotel fra 1930’erne til kulturhus. Nicaraguas hovedstad, Managua, var præget af flere års borgerkrig og centrum lå nærmest øde efter et altødelæggende jordskælv i 1972, der lagde en stor del af byen i ruiner. Byens centrum blev ikke genopbygget i årene efter, før Managua kommune iværksatte en langsigtet byudvikling, der prioriterede kulturelle tiltag. Et helt centralt led i den kulturelle byfornyelsespolitik var etableringen af et kulturcenter i det tidligere Grand Hotel.

Fra Managuas bystyres side var der ønske om et åbent hus, hvor byens kunstnere kunne mødes i arbejdende værksteder og atelier, øvesale for musikere og dansere og en åben scene til forestillinger. Desuden erhvervslejemål til caféer og restauranter, der yderlige ville kunne hjælpe bylivet i hovedstaden på vej.

Nye bygninger i bambus blev skitseret som fremtidige overdækninger mod solen.

Etableringen af kulturhuset som kulturinstitution blev gennemført af kunsthistoriker Lise Funder.

© jens bertelsen

KEA Campus Empire

Bygherre: KEA og OBEL-LFI
Bygningens status: bevaringsværdig
Projektstade: udført 2010-2013
Arbejdsopgaver: Registrering og analyse af bygningernes historiske forhold, formulering af transformationsprojekt for byområde og bygning, skitsering.
Samarbejdspartnere: Klaus Nielsen Rådgivende Ingeniører A/S

Transformation af tidligere trykkeri til KEA Campus Empire, undervisningsinstitution, butikker og byrumsfunktioner.
Poul Sabroe skrev i Byggeplads.dk nr. 5:

“Dette sted i København har i en menneskealder været en smeltedigel med på den ene side småindustrielle bygninger under afvikling og under overtagelse af de kreative klasser og på den anden en eksploderende multietnicitet med massiv tilførsel af eksotiske folkeslag. …
Det er her kun fair at observere arkitekternes heldige hånd med at materialisere det udtryk, som fører Nørrebrogade 66 ind i sin nye tilværelse. Facadernes ‘aluminøse’ modernitet er et virkemiddel; et andet – og lige så vigtigt – er understøtningen af den nye, udkragede facade med betonsøjler. Og hvilke søjler!”

KEAs indretning af undervisningslokalerne er blevet en åben-plan-løsning med den helt særlige feature, at det i dag er muligt at se lige igennem bygningen. Det er blevet et ”web 2.0 hus”, hvor de studerende kan ”zappe til og fra” uden at forlade sammenhængen med de andre studerende helt.
De store glasflader spejler himlen, naboerne og trækker i det hele taget sollyset ned i gårdrummene. Det er gammel industri i en ny optik. Campus Empire danner rammen om et nyt og unikt studiekvarter. Målet var at skabe et åbent byrum, hvor livet flettes sammen mellem beboere, erhvervsliv og studerende. Der er derfor fortsat biograf på området, men nu vil også restauranter, butikker og folkekøkken være med til naturligt at tiltrække og skabe liv i de gamle baggårde.

Ved at omdanne en eksisterende parkeringskælder til cykelparkering og udgrave en ny gade på sydsiden af huset er der etableret forbindelse fra Guldbergsgade til Nørrebrogade, hvor de studerendes naturlige og hurtigste adgang til huset sker fra cykelkælderen direkte op på etagerne.

Bøger

”Svenn Eske Kristensen – velfærdsarkitekten”
af Peter Thule Kristensen og Kenn Schoop
fotos af Jens Markus Lindhe
Aristo Bogforlag 2017
Arbejdsopgaver: forlags- og billedredaktion, grafisk tilrettelæggelse

Monografi om arkitekten Svenn Eske Kristensen (1905-2000) og hans væsentligste værker op gennem det 20. århundrede.

Eske Kristensen var en af Danmarks ypperste og mest produktive arkitekter i efterkrigstiden. Med en nøgtern tilgang og et socialt engagement byggede han alt fra sociale boligbyggerier til store produktionsanlæg. I dag står Eske Kristensen som foregangsmand for byggeriets industrialisering og som en central figur i opbygningen af velfærdssamfundet.

Bogen består af tre dele, der ser på Eske Kristensens værker ud fra henholdsvis et historisk og et arkitektonisk perspektiv efterfulgt af en værkfortegnelse.

Bogen er gennemillustreret af Eske Kristensens egne tegninger, historiske fotos og af fotograf Jens Lindhes fotografier.