Samarbejde med Billedkunstnere

fra 1996

Aarhus Kunstmuseum AROS

Bygherre: Aarhus Kommune
Projektstade: 2. præmie i konkurrence 1997
Arbejdsopgaver: Registrering og analyse af sted og terræn, disponering af rumprogram, skitsering af konkurrenceprojekt, projektleder for samarbejde med billedkunstner, ingeniører og landskabsarkitekter.
Samarbejdspartnere: ingeniør Keld Abrahamsen, akustiker Anders Gade

Et nyt Aarhus Kunstmuseum (i dag: AROS), udarbejdet i samarbejde med billedkunstner Per Kirkeby, ingeniørerne Søren og Keld Abrahamsen. Bygningen består af enkle konstruktioner af bærende murværk og etagedæk i beton. Materialevalget og holdningen til standardprodukter udspringer af, at husets logik og styrke ikke skal findes i specialdesignede profiler eller overflader, men skal findes i sammensmeltningen af husets billedkunstneriske logik og et traditionelt, gedigent håndværk. Derfor blev der anvendt tidløse og robuste materialer.

De fleste besøgende vil naturligt komme oppe fra pladsen foran Musikhuset. Det betyder, at de vil se museet ligge for enden af den lange flotte plads foran Officershuset. Her vil den ene endefløj rejse sig med sin profilerede murstensvæg, sine kiletårn og kolonnadens begyndelse som en asymmetrisk placeret port. På længere afstand vil bygningens bagvedliggende former antyde, hvor meget der ligger og venter på den besøgende. Udstillingsrummene omslutter et gårdrum og fra et ottekantet fordelingstårn ville der være adgang til udstillinger og restaurant.

© jens bertelsen og Per Kirkeby

Vesthimmerlands Museum

Bygherre: Aars Kommune og Vesthimmerlands Museum
Bygningens status: den ældste museumsbygning er bevaringsværdig
Projektstade: opført 1996-98
Arbejdsopgaver: Registrering og analyse af sted og terræn, disponering af rumprogram, skitsering og detailprojektering af projekt, projektleder for samarbejde med billedkunstner, ingeniører og landskabsarkitekter.
Samarbejdspartnere: Erik K. Jørgensen rådgivende ingeniører

Udvidelse af Vesthimmerlands Museum, Aars, udarbejdet i samarbejde med billedkunstneren Per Kirkeby. Udgangspunktet for byggeriet var tre eksisterende bygninger af meget forskellig karakter: Den oprindelige, beskedne museumsbygning fra 1935, nogle kubiske udvidelser fra 1977 og nabobygningen, en tidligere præstegård fra 1958. Trods deres forskellige stilarter, var alle bygninger bygget i røde mursten, hvilket blev udgangspunktet for den 900 kvadratmeter store udvidelse.

De eksisterende bygninger blev forbundet af en 40 m lang og ti meter høj murstensbygning. Det blev en slags rygrad, opbygget over en ornamentform, der resulterer i vekslen mellem indvendige og udvendige nicher. Indvendigt bliver nicherne brugt til at udstille museumsgenstande, udadtil bliver de en del af ornamentikken i en ellers sparsomt dekoreret og meget funktionel arkitektur.

Modsat den ældste museumsbygning ligger de nye museumssale, der åbner sig som store åbne rum med ovenlys fra de nordvendte glastage.
Materialerne er udvendig røde mursten og zinktage. Indvendig i salene er der gule pudsede mursten og gulvet består af massive 4 cm tykke og kun 9 cm brede træplanker af finsk gran. Udover at give en behagelig akustik til gavn for museumsgæsterne, bidrager trægulvet til at give rummene en god akustik, når udstillingsrummene bruges til koncerter eller andre arrangementer.

Lofterne er træbeton og sammen med trægulvet giver materialerne et balanceret indeklima. Både kunstværker og museumsgenstande kræver et stabilt indeklima omkring 54% luftfugtighed, hvilket er opnået uden klimaregulerende ventilationsanlæg – det er bæredygtighed på den nemt forståelige måde!

© jens bertelsen og Per Kirkeby

Skuespilhuset

Bygherre: Kulturministeriet
Projektstade: konkurrenceprojekt 2001, ikke præmieret
Arbejdsopgaver: Registrering og analyse af sted og naboer, disponering af rumprogram, skitsering af konkurrenceprojekt, projektleder for samarbejde med billedkunstner og ingeniører.

Konkurrenceprojekt til Nyt Kgl. Teater i København, udarbejdet i samarbejde med billedkunstneren Niels Guttormsen.

Fra beskrivelsen til konkurrenceprojektet: ”En lysende teaterø: en moderne arkitektur på grænsen mellem klassisk og avantgarde. Publikum ledes og forledes af lysende bygningselementer i honninggul alabast og mønstermurværk. I dette bygningskompleks er hvert rum, hvert forløb, hver kontrast dannet i en balance mellem forsinkelse og forventning.

Et gennemgående syn på hele bygningsmassen – rum, gårdrum, facader – vil blive oplevelsen af et forsinket lys. Store flader af alabast, hvorigennem lyset vil moduleres blidt om dagen og stråle som en hemmelighedsfuld juvel om aftenen. Store rum med vandets og solens spil moduleres i facetterede vinduesnet og kastes på alabastplader, der forsinker rummets bevægelse og samtidig gennemskinnes. Bag alabastens pastelfarvede lys kan man forventningsfuldt ane menneskespillet bag. På vej ind og ud af skuespillets rum. Opholdet i pausen. Samtalen.
Forsinkelse og forventning.”

© jens bertelsen og Niels Guttormsen

”ANGELS AND GHOSTS”

Bygherre: Langkær Gymnasium & HF og Statens Kunstfond
Bygningens status: fredet
Projektstade: opført 2005-2006
Arbejdsopgaver: Registrering og analyse af sted og naboer, skitsering og detailprojektering af tårnkonstruktion, projektleder for samarbejde med billedkunstner og ingeniører.
Samarbejdspartnere: ingeniør Søren Abrahamsen

Kunstnerisk bearbejdning ved indgangen til Langkær Gymnasium udarbejdet i samarbejde med billedkunstneren Erik A. Frandsen og ingeniørerne Keld og Søren Abrahamsen.

Afsked og ankomst – “Angels and Ghosts” – er to vigtige punkter på enhver rejse. I arkitekturen manifesterer det sig i det første møde med en bygning, der gør indgangspartiet særlig interessant.

Tårnet er bygget i stål som en gasbeholder eller en anden teknisk installation. Men tårnet er abstrakt og drømmende i sin beklædning med blanke stålplader, der løber fra 130 cm over terræn til dets top 6 meter oppe. Heri er der ridset figurer og former, der på én gang både er genkendelige og opløste.

Den bærende konstruktion er en såkaldt tensegriti konstruktion, der er inspireret af Buckminster Fullers wirebaserede minimalkonstruktioner. De blanke plader spejler skyerne på himlen, sollyset og spejlingerne af dem der går forbi. Virkningerne er derfor uberegnelige, forunderlige og flygtige.

Tårnet er åbent til himlen og er opført på den runde midtercirkel i ”herresvinget” foran gymnasiets indgang.

Den byder på en og samme gang imod og tager afsked.

© jens bertelsen og Erik A. Frandsen

Byens Havn

Bygherre: Sønderborg Kommune og Statens Kunstfond
Projektstade: udarbejdet 2002-2004
Arbejdsopgaver: Registrering og analyse af sted og naboer, skitsering af helhedsplan og enkeltbygninger i planen, projektleder for samarbejde mellem alle i det tværfaglige projektteam.

Strategiplan for Sønderborg Havn udarbejdet af et tværfagligt projektteam, sammensat af Statens Kunstfond: landskabsarkitekt Bertel Bruun, designer Susse Fischer, billedkunstner Karin Lind, arkitekt Torben Nielsen, litterat Henrik Reeh, billedkunstner Morten Stræde og arkitekt Jens Bertelsen.

Statens Kunstfond nedsatte en arbejdsgruppe med den opgave at præsentere nogle grundlæggende principper for, hvordan man kan skabe levende bydele i den ellers døde Sønderborg Havn. I 2004 udkom arbejdsgruppens tanker i bogen ”Byens Havn. Forslag til udvikling af Sønderborg Havn”. Bogen lå efterfølgende til grund for både en udstilling på havnens arealer og en visionskonference, der inddrog byens borgere og forskellige aktører i området. Begge dele blev en stor succes.

I Sønderborg skulle erhvervshavnen afvikles til fordel for boliger og kulturinstitutioner. Sundet og havnen deler byen i to sider, og opgaven var derfor at få de to sider til at udgøre en ny helhed, så mødet med havnen blev et møde med byen.

Efterfølgende har den amerikanske stjernearkitekt Frank Gehry i 2008 konkretiseret masterplanen.

© jens bertelsen og Bertel Bruun, Susse Fischer, Karin Lind, Torben Nielsen, Henrik Reeh, Morten Stræde

Bøger

”Per Kirkeby – Bygningskunst”
Af Lars Morell
Fotos af Jens Lindhe
Aristo Bogforlag 1996
Arbejdsopgaver: forlags- og billedredaktion, grafisk tilrettelæggelse

Bogen er den første større samlede gennemgang af maleren Per Kirkebys murstensskulpturer og bygningsværker, fortalt af idéhistorikeren Lars Morell og arkitekturfotografen Jens Lindhe.
”En mand, der har fulgt Kirkebys arbejde med dem på tæt hold over nogle år, er Lars Morell, som i denne pragtbog om skulpturerne leverer en medlevende og indforstået redegørelse for de tematiske sammenhænge, som også er trofast over Kirkebys egne tilgange og forklaringer. (…) Aristo/Jens Bertelsen har givet os en både vigtig og mageløst smuk introduktion til den måske vanskeligst tilgængelige del af Per Kirkebys værk. Vi er blevet meget klogere på, hvad det er, han laver med de mursten. Bogen er i alle henseender en tungvægter, selv noget af en mursten, men den er tilrettelagt med en forbilledlig omhu for helhed og detaljer som bør få de store forlag til at kigge godt på resultatet. Den er en imponerende præstation.” Skrev Øystein Hjort, 26. Juli 1996 i Politiken.​