Nyklassicisme

begynd. af 1800-tallet

Metropolitanskolen

Bygherre: Vor Frue Kirke – Københavns Domkirke
Bygningens status: fredet
Projektstade: Fondsansøgning 2018
Arbejdsopgaver: Formulering af værdisætning, beskrivelse af projekt og skitsering af nye adgangsforhold (elevator) og ny køkkenbygning/café i gården
Samarbejdspartnere: bl.a. ingeniør Erik Nielsen og ingeniør Martin Funch.

Indretning af Domkirkens Hus – konferencecenter – i Metropolitanskolen, fredet, tegnet af C.F. Hansen og opført 1811-16. Det er oplagt at genanvende Metropolitanskolens store, regulære klasseværelser til rum i et konferencecenter, men som altid – når ældre huse skal have moderne funktioner – så er adgangsforholdene for handicappede udfordret, og indbygning af køkkenfaciliteter med de nødvendige, tekniske installationer kan være vanskelige at finde plads til og desuden resultere i et uhensigtsmæssigt hårdt slid på en fredet bygning.

Opgaven var derfor at placere en personelevator med respekt for de bærende fredningsværdier og udvide huset ind mod gården med en køkkenbygning. Forslaget blev godkendt til viderebearbejdning af Det Særlige Bygningssyn.
Det er ideen, at bygningen i samspil med selve domkirken skal udgøre et kirkeligt-kulturelt kraftcenter i København City. Den skal tilbyde en lang række udadvendte aktiviteter, såsom konferencer, høringer, foredrag og fyraftensdebatter, foruden en domkirke-museumsbutik, bogcafé m.m. En inspirationskilde hertil er ikke mindst “St. Pauls Institute”, som er en del af London-domkirkens aktiviteter. Her inviteres der til samtaler om sociale og kulturelle emner ud fra en etisk og religiøs synsvinkel mellem politikere, erhvervs-, finans- og kulturfolk sammen med repræsentanter fra kirken.

© jens bertelsen og Bertelsen & Scheving Arkitekter – en del af Over Byen Arkitekter fra 2022

Kunstnerkollegiet

Bygherre: Kunstnerkollegiet, Borgerrepræsentationen og A.P. Møller Fonden
Bygningens status: fredet
Projektstade: Tilbud 2022, valgt som vinder
Arbejdsopgaver: De indledende undersøgelser i form af registreringer, arkivundersøgelser og destruktive undersøgelser blev udført i 2022. Proportionsanalyser og skitsering af genåbning og reetablering af to oprindelige portaler mod Dyrkøb (gaden nordvest for ejendommen)
Samarbejdspartnere: bl.a. ingeniør Erik Nielsen og ingeniør Martin Funch.

Restaurering af Trøstens Bolig (Kunstnerkollegiet), fredet, tegnet af C.F. Hansen og opført 1812-15.

Restaureringen gennemføres som Integreret Byggeri, dvs. “Kunstnerkollegiet ønsker at gennemføre projektet i et tæt og ligeværdigt samarbejde mellem en totalrådgiver, en hovedentreprenør og Kunstnerkollegiet. Samarbejdsformen skal sikre, at alle relevante kompetencer bliver integreret rettidigt i udviklingen af projektet. Derfor kalder vi samarbejdsformen Integreret Byggeri.” Med andre ord Best Practice for alle – også for arkitektrådgivere.

© jens bertelsen og Bertelsen & Scheving Arkitekter – en del af Over Byen Arkitekter fra 2022

Borchs Kollegium

Bygherre: Københavns Universitets Kollegiesamvirke af 1983 og A.P. Møller Fonden
Bygningens status: fredet
Projektstade: Udført 2018-20
Arbejdsopgaver: Formulering af værdisætning, proportionsanalyser af facade og forhal som grundlag for udformning af nyt vindfang, skitsering af konservatoropmaling af ugler i festsal, skitsering af og planteplan til renovering af haveanlæg
Samarbejdspartnere: bl.a ingeniør Martin Funch.

Restaurering af Borchs Kollegium i København, fredet, tegnet af Peter Malling og opført 1824-25.

Slots- og Kulturstyrelsen udbad sig i forbindelse med udformningen af et nyt vindfang inde i kollegiets forhal en række geometriske analyser for huset facade og forhal. Analyserne viste, at der ikke umiddelbart var en geometrisk sammenhæng mellem ude og inde, men analyserne smittede alligevel af på formgivningen af det nye vindfang.

Borchs Kollegium (Collegium Mediceum), St. Kannikestræde 12 blev stiftet i juli 1689 af højesteretsassessor, professor Ole Borch (1626-1690). Kollegiet blev opført på en grund, som Borch havde købt af universitetet, hvor der før havde stået en professorbolig, til bolig for “… 16 fattige, gudfrygtige og lærde studiosi”.

© jens bertelsen og Bertelsen & Scheving Arkitekter – en del af Over Byen Arkitekter fra 2022
© fotos Jens M. Lindhe

Bøger

”Klassicismen i København”
Redigeret af Hanne Raabyemagle og Claus M. Smidt, fotografier af Jens M. Lindhe
Golden Days 1998
Arbejdsopgaver: billedredaktion, grafisk tilrettelæggelse

Hanne Raabymagle: Harsdorff viser vejen
Claus M. Smidt: Borgerlig bygningskunst
Hakon Lund: Hansens hovedstad
Ida Haugsted: Nye strømninger
Vibeke Andersson Møller: Klassicismens interiører
Giles Worsley: C.F. Hansen og international nyklassicisme