Nationalromantik
1900-1930
Kunstnervillaen "Krogen"
Bygherre: Privat
Bygningens status: fredet
Projektstade: Udført 2018-20
Arbejdsopgaver: Registrering og analyse af bygningernes historiske forhold, formulering af renoveringsprojekt, skitsering af nyt haveanlæg.
Restaurering af Kunstnervilla, tegnet 1914 af Ivar Bentsen, for billedhugger Kai Nielsen på Krathusvej.
Billedhuggeren Kai Nielsen (1882- 1924) er mest kendt for sine naturalistiske runde former, i værker som ”Vandmoderen” i Glyptotekets Palmehave og de utallige porcelænsfigurer, der stadig er populære. Sammen med arkitekten Ivar Bentsen tegnede og indrettede han Blaagaards plads (1913) og samarbejdet fortsatte i 1914, hvor Ivar Bentsens tegnede en kunstnervilla med atelier til Kai Nielsen. Efter i mange år at have henslæbt en anonym tilværelse med hvidmalede vægge og tildækkede ateliervinduer, er Kunstnervillaen på Krathusvej blevet gennemrestaureret.
© jens bertelsen og Bertelsen & Scheving Arkitekter – en del af Over Byen Arkitkter fra 2022
© fotos Jens M. Lindhe
Student Innovation House
Bygherre: SIH og CBS
Bygningens status: bevaringsværdig
Projektstade: Udført 2018-20
Arbejdsopgaver: Registrering og analyse af bygningernes historiske forhold, formulering af renoveringsprojekt, skitsering.
Samarbejdspartnere: ArcgencY Arkitekter, GXN A/S og Jørgen Nielsen rådgivende ingeniører A/S, Martin Funch rådgivende ingeniører.
Transformation af den tidligere politistation på Frederiksberg, tegnet af Hack Kampmann 1918-19. Udarbejdet i samarbejde med
“Det er ungdommens privilegium at rive murene ned for selv at komme til … De åbne rum, der kendetegner samarbejdet vil så stå for eftertiden som en illustration af vores særlige nutid, hvor vi netop tænker i samarbejde og åbenhed. Gennem mange workshops har vi lyttet til, hvad de studerende drømte om, og det var store åbne rum, samarbejde på tværs. Men samtidig har vi skullet sikre, at den fine bygning også fastholdt de kulturhistoriske og arkitektoniske kvaliteter. … Et særligt fint arkitektonisk træk ved bygningen er en bred fordelingsgang på alle etager. Den førte ind til en masse små rum, der lige kunne indeholde to politifolk og en arrestant. Der er blevet revet rigtigt mange vægge ned, men vi har bevaret den brede gang og skabt plads til, at den kunne indrettes med faste møbler, tegnet af GxN”, fortalte Jens Bertelsen i 2020
© jens bertelsen og Bertelsen & Scheving Arkitekter – en del af Over Byen Arkitkter fra 2022
© fotos Jens M. Lindhe
Artcenter Spritten
Bygherre: Artcenter Spritten og Realdania
Bygningens status: fredet
Projektstade: 2. præmie i konkurrence 2019-20
Arbejdsopgaver: Registrering og analyse af bygningernes historiske forhold, formulering af renoveringsprojekt, skitsering af konkurrenceprojekt, proportionsanalyser.
Samarbejdspartnere: Barozzi Veiga, 1:1 Landskab, Frandsen & Søndergaard rådg. ingeniørfirma KS og Krogh-Madsen Arkitekter A/S
Artcenter Spritten
To-trins konkurrence om transformation af “Spritten” i Aalborg – et industrikompleks fra ‘De Danske Spritfabrikker”, hvis kedelbygning omdannes til artcenter. I projektet er proportionsprincipperne bag de eksisterende bygninger videreført i en tilbygning. Det store kompleks af røde teglsten blev tegnet af arkitekt Alf Cock-Clausen (1886-1983), der var spritfabrikkernes faste arkitekt fra 1916. Som andre af tidens arkitekter var Cock-Clausen uddannet efter klassicismens lære, men præget af tidens modernistiske strømninger.
At klassiske proportionsprincipper var et centralt værktøj for Cock-Clausen afsløres af de enkle geometriske figurer, som spritfabrikkens facader er komponeret over – cirkelslag, kvadrater og trekanter. Samme simple enkeltelementer danner baggrund for bygninger som Pantheon i Rom: af det mest simple kan skabes det største.
© jens bertelsen og Bertelsen & Scheving Arkitekter – en del af Over Byen Arkitkter fra 2022
Sygehus Nord
Bygherre: Nordud, Aalborg
Bygningens status: enkeltbygninger er registreret som bevaringsværdige
Projektstade: 1. præmie i konkurrence 2021-22
Arbejdsopgaver: Registrering og analyse af anlæggets og bygningernes historiske forhold, formulering af projekt til bevaring og transformation med fokus på de ældste hospitalsbygninger og nybyggeri som et nyt højhus, skitsering af konkurrenceprojekt.
Samarbejdspartnere: bl.a. SLA, Friis & Moltke, Transform
Ny helhedsplan for Sygehus Nord i Aalborg. Sygehus Nords første bygninger var et pavillonhospital, der blev taget i brug i 1911. Siden er sygehuset blevet tilbygget i mange omgange, dels med en fødeafdeling i 1937 og siden med moderne et storhospital – alt tegnet af Aalborg arkitekten Carlo Odgaard – nu betegnet som Sygehus Nord. Helhedsplanen skulle omdanne hele sygehusområdet til en ny bydel i det centrale Aalborg.
De ældste bygninger skulle omdannes til en form for storbyvillaer ved at tilføje et system af udestuer på pavillonernes facader. Samme princip blev anvendt til at formgive et højhus som del af den nye, tættere by på stedet.
© jens bertelsen og Bertelsen & Scheving Arkitekter – en del af Over Byen Arkitkter fra 2022
Bøger
”Kunstnervillaen “Krogen”. Billedhugger Kai Nielsens bolig og atelier,
tegnet af arkitekten Ivar Bentsen”
af Peder Rasmussen, Kenn Schoop, Jens Bertelsen:
Aristo Bogforlag 2023
Arbejdsopgaver: forlags- og billedredaktion, grafisk tilrettelæggelse
Indhold
“Huset med de blå skodder” af Karin Sundberg og Søren Milner
“Kai Nielsens atelier” af Peder Rasmussen
“Den funktionelle enkelhed” af Kenn Schoop
“Krogen” af Jens Bertelsen
“Naboskabet” af Kenn Schoop
Fotografier af Jens M. Lindhe