Barok og Rokoko

midten af 1700-tallet

Amalienborg

CHRISTIAN IX’S PALÆ AMALIENBORG
Bygherre: Slots- og Kulturstyrelsen
Bygningens status: fredet
Projektstade: Udført 2014-2016
Arbejdsopgaver: formulering af projektstrategi, registrering, opmåling og tegning, skitsering af løsninger, følge byggeriet
Samarbejdspartnere: bl.a. ingeniør Erik Nielsen og ingeniør Martin Funch.

Restaurering af tag og balustrader tegnet af NIcolai Eigtved 1754.

Opgaven var at istandsætte bygningens tagværk og tagflader uden at foretage indgreb i den underliggende etage. De eksisterende tagsten var en sammensæt omgang af fire forskellige farver glasering og tilsvarende stenstørrelser. Da moderne glaserede tagsten både er maskinproducerede og ens i glaseringen blev ambitionen at få maskinproduceret nye glaserede sten med en dybere krumning – sådan som tagsten var i 1700-tallet – og med en varieret farvestyring af glasuren.

En væsentlig del af opgaven var at sikre det nye tag mod vandindtrængning i mange år frem, samtidig med at taget blev bedre isoleret. En væsentlig opgave i hverdagen var at etablere et hensynsfuldt samarbejdet med hoffet for at undgå uhensigtsmæssigheder under byggeriet.

Afviklingen af byggepladsen blev udført med et stillads, der ud over at transportere mandskab også håndterede oplag og transport af materialer.

Projektet griber ikke ind i den underliggende etages konstruktioner og bevarer samtidig de i 1937 indbyggede stålkonstruktioner. Dermed sikredes tagværket flere generationer frem uden at genskabe den oprindelige tagkonstruktion fra bunden. Der blev lagt vægt på at sikre bygningerne mod vandindtrængen og kondensproblemer ved at forbedre afvandingsløsninger og ventilation.

© jens bertelsen og Bertelsen & Scheving Arkitekter – en del af Over Byen Arkitekter fra 2022
© fotos Jens M. Lindhe

Gammelholtegaard

Bygherre: Bredafonden
Bygningens status: fredet
Projektstade: Skitser 2015-2022
Arbejdsopgaver: Skitsering af forslag til tilbygninger under hensyn til den fredede hovedbygnings bærende fredningsværdier
Samarbejdspartnere: bl.a. ingeniør Erik Nielsen.

Opgaven var at disponere en udvidelse af Gammelholtegaard, fredet ejendom tegnet af Lauritz Thurah 1755, så der blev et større areal til udstillinger og andre aktiviteter: stedet ville få karakter af destination. Med udgangspunkt i det gårdanlæg af avls- og folkebygninger, der eksisterede på Thurahs tid, blev der skitseret en række forskellige løsninger.

Vejene forbi Holtegaard, som stedet hed på Thuras tid, lå dengang anderledes. Ankomstvejen løb langs de to sydlige pavilloner og den forbipasserende så først Thurahs hovedbygning, når de krydsede aksen fra indgangen, gennem hovedbygningen og helt ned i bunden af den parterrehave, Thurah anlagde mod nordøst. Thurahs anlæg er primært kendt fra brandtaksationer og fra tre kobberstik udført af Jacob Bruun 1757.

© jens bertelsen og Bertelsen & Scheving Arkitekter – en del af Over Byen Arkitekter fra 2022
© foto Jens M. Lindhe

”Eigtved”

Af Hanne Raabymagle
Fotos af Jens M. Lindhe
Aristo Bogforlag 2006
Arbejdsopgaver: forlags- og billedredaktion, grafisk tilrettelæggelse

Monografi om rokokoens mesterarkitekt Nicolai Eigtved (1701-54) med nye fotografier af arkitekturfotografen Jens Lindhe.

Bogen beskriver en af Danmarks store arkitekter, Nicolai Eigtved, hvis livsløb førte ham fra ung bondefødt gartnersvend til hofbygmester, oberst, akademidirektør og de toneangivendes absolutte yndlingsarkitekt. Eigtved blev således uddannet i Sachsen i August den Stærkes regeringstid.

På blot nitten år i Danmark skabte han hovedværker som Marmorbroen og pavillonerne ved Christiansborg Slot, Prinsens Palæ (i dag Nationalmuseet), Christianskirken og ‘Eigtveds Pakhus’. Uden for hovedstaden bl.a. landstederne Sophienberg og Frederiksdal, hovedbygningerne på herregårdene Bregentved og Turebyholm samt væsentlige tilbygninger ved Fredensborg Slot.

Til hovedværket, Københavns nye fornemme bydel Frederiksstaden, projekterede han i sit livs sidste hektiske år både byplanen, Amalienborgpalæerne, Frederiks Hospital (i dag Danmarks Designmuseum) og flere af borgerhusene i kvarteret.

Samtidig med, at Eigtveds arkitektur placerer ham i forreste række blandt Europas bedste rokokoarkitekter, ejede han en original sans for proportioner og harmonier, en balance mellem det underspillede og det pragtfulde: et absolut rumligt gehør!

https://aristobogforlag.dk/#/post/49448563365/eigtved

”Frederik VIII’s Palæ. Restaurering. Ombygning. Kunstnerisk udsmykning”

Fotos af Roberto Fortuna og Torben Eskerod
Aristo Bogforlag 2010
Arbejdsopgaver: forlags- og billedredaktion, grafisk tilrettelæggelse

Bøger

Den officielle bog om restaurering, ombygning af og den kunstneriske udsmykning af HKH Kronprins Frederik og HKH Kronprinsesse Marys bolig på Amalienborg.

Bogen indeholder en række artikler, der beskriver forskellige dele af restaureringen og en omfattende beskrivelse af de enkelte billedkunstnere, der bidrog til husets udsmykning, deres virke og deres arbejdsproces.

https://aristobogforlag.dk/#/post/49508066552/frederik-viii-palae

”Thurah”

Af Claus M. Smidt
Fotos af Jens M. Lindhe
Aristo Bogforlag. Udgivelse forventes i 2024
Arbejdsopgaver: forlags- og billedredaktion, grafisk tilrettelæggelse

Lauritz Thura og Eigtved var samtidige og fremstilles som regel konfrontatorisk som ærkefjender, men med Aristo Bogforlags nye bog, som Claus M. Smidt har skrevet, balanceres denne konflikt til en form for hverdag i kongens tjeneste. Det svinger lidt hvem, der laver hvad og i perioder foretrækkes den ene frem for den anden, men ret beset fra de begge vanvittig flittige og dygtige arkitekter, der prægede deres samtids fineste bygninger. Thuras hovedværk er desuden bogværket fra 1746 ”Den Danske Vitruvius” indeholdende præcise skildringer af “… de merkværdigste bygninger i Kongeriget Dannemark, samt de kongelige tydske provintser …” uden hvem vores viden om den tids arkitektur ville være ganske ufuldkommen, da ikke alle stadig eksisterer.